Australian Labradoodle of Cobberdog ?

Hoewel (nog) geen erkend ras is de naam “Australian Labradoodle” toch al weer aardig wat jaar bekend. We bedoelen daarmee de vrolijke krullenbol, ontstaan uit een prachtige samensmelting van de verschillende toegestane parentbreeds (labrador retriever, poedel, engelse en amerikaanse cocker spaniel, ierse waterspaniel en curlycoated retriever). De drie grote in de wereld opererende rasverenigingen (AustralianLabradoodleAssociation America, Australia en Europe (ALAA, ALA en ALAEU)) gebruiken de naam AustralianLabradoodle dan ook met trots.

 

Sinds enige tijd duikt echter ook de naam Cobberdog op. En dit maakt het voor de consument niet duidelijker, want wat is nu weer een Cobberdog? Feitelijk is een Cobberdog voor het allergrootste gedeelte gewoon dezelfde wijn in nieuwe zakken. Dit zijn veelal honden met exact dezelfde stambomen als de AustralianLabradoodle, alleen is bedacht door enkele fokkers, niet aangesloten bij de ALAA, ALA en ALAEU, dat de naam Cobberdog een verbetering is ten opzichte van de naam AustralianLabradoodle. Tevens wordt geclaimd dat onder de naam Cobberdog het ras erkend zou worden en dat dit in Australië bij de organisatie MDBA zou gebeuren. Graag wijzen wij er op dat de enige wereldwijde opererende organisatie die rassen kan erkennen de FCI is en dat daar momenteel nog geen sprake van is, niet onder de naam AustralianLabradoodle en niet onder de naam Cobberdog.


Het enige (grote) verschil tussen de Cobberdog en de AustralianLabradoodle is dat in de stamboom van een Cobberdog ook een WheatenTerrier kan voorkomen. Dat is een ras dat niet als parentbreed wordt erkend door de ALAA, ALAEU en ALA omdat deze het karakter van de Wheatenterrier geen positieve toevoeging vinden aan de Australian Labradoodle. Deze Wheaten hoeft niet voor te komen in de stamboom van een Cobberdog en wanneer deze er niet in zit is er dus feitelijk geen verschil en dan kunnen we stellen dat de AustralianLabradoodle en de Cobberdog exact dezelfde zijn.

 

Is dit onhandig en onduidelijk voor de consument: jazeker! Wij kunnen dan ook stellen dat wij geen voorstander zijn van deze nieuwe naam, ALAEU-fokkers zullen de naam AustralianLabradoodle blijven gebruiken en zullen zich hard maken voor het op juiste wijze fokken van de AustralianLabradoodle waar al zoveel jaar zoveel mensen heel blij van zijn geworden.